2.3%Pakistan Pakistan
2.3%Japan Japan
2.3%European Union European Union

X. EP - Saint Vulbas 1996

Selektor slovenske članske reprezentance Darko Guštin je na evropsko prvenstvo v Francijo poleg Jureta Rijavca in Gregorja Severja, ki sta nastopila že v Zagrebu, popeljal še Uroša Veharja in Aleša Škoberneta. Medtem ko je bil za prvega to prvi nastop na prvenstvu stare celine pa je slednji svoj prvi nastop zabeležil še za časa bivše skupne države. Tudi tekmovalni sistem je doživel nekaj sprememb v primerjavi s prvenstvom dve leti nazaj. Moštveni obračun je bil tokrat sestavljen le iz treh iger, odpadla je namreč ena igra bližanja in zbijanja v krog, v hitrostnemu zbijanju pa sta se v finale uvrstila dva po rezultatu najboljša polfinalista.

BZS

V moštvenem obračunu Slovencem žreb ni bil ravno naklonjen. V predtekmovalni skupini C sta bili poleg Slovenije še Hrvaška in Bolgarija. Tako Hrvaška kot tudi Slovenija sta gladko opravili z Bolgari, medsebojni obračun pa je odločal o prvemu mestu v skupini. Za Hrvate je prvič nastopil Slovenec s hrvaškim potnim listom Bojan Novak. Po ogorčenem boju praktično do zadnje krogle je zmagala Hrvaška z rezultatom 4:2. Odločilen je bil dvoboj v posamični klasični igri med Veharjem in Beakovićem. V zadnjem obratu pri zaostanku za dve točki je Uroš udaril dve rešti zapored, tretjo kroglo je prav tako zadel in spravil iz terena, zadnjo kroglo pa je žal zgrešil.

ITALIJA EVROPSKI PRVAK - SLOVENIJA BREZ KOLAJNE

MOŠTVENO

• FRANCIJA - ŠVICA 6:0
  • JUGOSLAVIJA - NEMČIJA 6:0
  • HRVAŠKA - MONAKO 4:2
  • SLOVENIJA - ITALIJA 2:4
    • Dvojica: Vehar, Škoberne - Ballabene, Amerio 3:10
    • Posamezno: Vehar - Ballabene 8:6
    • Krog: Sever - Nari 25:26

Dvoboj za 5. mesto

• SLOVENIJA - NEMČIJA 6:0
    • Dvojica: Rijavec, Škoberne - Moussamih, Wilhelm 13:2
    • Posamezno: Vehar - Moussamih 13:10
    • Krog: Sever - Venuti 23:17

Žreb Slovencem tudi v četrtfinalu ni bil naklonjen. Italija je bila v četrtfinalu pretrd oreh, edini točki pa je vknjižil Uroš Vehar z zmago nad Carlom Ballabenejem. V dvoboju za peto mesto o zmagovalcu ni bilo nikakršnjega dvoma. Tudi branilci naslova Francozi tokrat niso bili kos našim zahodnim sosedom, ki so kot se je kasneje izkazalo osvojili zadnji naslov moštvenih evropskih prvakov. Tovrstnega tekmanja v prihodnje namreč ni bilo več na sporedu.

• JUGOSLAVIJA - ITALIJA 0:6
  • FRANCIJA - HRVAŠKA 6:0

Dvoboj za 3. mesto

• HRVAŠKA - JUGOSLAVIJA 6:0

• ITALIJA - FRANCIJA 4:2

SEVERJU TOKRAT BRON

HITROSTNO ZBIJANJE

• Novak (HR) - 42/47
  • Bonino (ITA) - 40/47
  • Maugiron (FRA) - 36/44
  • Sever (SLO) - 33/45
  • Lopez (ŠPA) - 26/42
  • Dedič (BiH) - 22/40
  • Stjepčevič (JUG) - 20/39
  • Talamelli (LUX) - 17/38

• Maugiron (FRA) - 38/45
  • Bonino (ITA) - 37/47
  • Sever (SLO) - 36/46
  • Novak (HR) - 31/46

• Maugiron (FRA) - Bonino (ITA) 38/43 - 34/47

V Zagrebu srebrni Gregor Sever je tokrat osvojil bronasto kolajno. Rezultati so bili nekoliko slabši kot dve leti prej, za finale pa sta mu zmanjkali dve točki. Uspelo pa ni niti tisti čas svetovnemu rekorderju Bojanu Novaku, ki je v polfinalu zmogel le 31 točk in zaostal tudi za slovenskim predstavnikom. Na evropskemu prestolu je Italijana Mereta zamenjal Francoz Frederic Maugiron.

VEHAR OSVOJIL PRVO SLOVENSKO EVROPSKO ZLATO

NATANČNO ZBIJANJE

• Vehar (SLO) - 55
  • Ballabene (ITA) - 44
  • Ivančič (HR) - 42
  • Perras (FRA) - 36
  • Raneda (ŠVI) - 31
  • Bruni (MON) - 31
  • Djurovič (JUG) - 18
  • Borrel (ŠPA) - 17

• Perras (FRA) - 41
  • Vehar (SLO) - 39
  • Ballabene (ITA) - 34
  • Ivančič (HR) - 23

• Perras (FRA) - Vehar (SLO) 46:46 ; 19:25

V psihološko najbolj zahtevni balinarski disciplini je Slovenijo zastopal Žirovec Uroš Vehar. V kvalifikacijah je dosegel peti rezultat, kasneje pa je svoje nastope uspel stopnjevati najprej z najboljšim izidom četrtfinala, nato pa še z drugim izidom polfinala kar je pomenilo nastop v nepodrednem obračunu za naslov evropskega prvaka. Nasproti mu je stal Francoz Bruno Perras, ki je imel za seboj množico navijačev. Uroš je vseskozi vodil, Perras pa je izenačil z zadnjo kroglo ko je zadel balina. O prvaku je odločalo dodatno zbijanje. Uroš ni pokleknil pod pritiskom domače publike temveč je v slogu mojstra dokončno strl odpor žilavega Francoza. "Končno mi je uspelo. Že na svetovnemu prvenstvu v Kanadi sem bil v finalu in korak do prvega mesta. Ves čas sem bil prepričan v uspeh, krogle so bile dovolj natančne in uspeh ni smel izostati. Zlata kolajna je prava nagrada za ves trud na treningih, saj sem veliko časa posvetil le tej disciplini, čeprav sem za klub nastopal v hitrostnemu zbijanju. Vesel sem kot še nikoli." je v objemu kolekgov iz reprezentance pripovedoval slovenski junak.

OSVOJENE KOLAJNE

država Z S B