3.9%Germany Germany
2.9%Indonesia Indonesia
1.9%Brazil Brazil

IX. EP - Zagreb 1994

Potem ko je leto poprej slovenska članska balinarska reprezentanca prvič nastopila pod slovensko zastavo na svetovnemu prvenstvu v italijanskemu Saluzzu, je bil Zagreb prizorišče prvega slovenskega nastopa na evropskih prvenstvih. Na devetem evropskem prvenstvu, kjer je nastopilo 12 držav, so slovenske barve pod vodstvom Darka Guština zastopali Matjaž Pelc, Gregor Sever, Jure Rijavec in Rajko Kavčič. V balinarski dvorani Zrinjavca so se reprezentance pomerile v treh disciplinah. Hitrostno in natančno zbijanje sta bila tretirana kot samostojni disciplini, kot tretja disciplina pa je bila na sporedu moštveni obračun, ki je bil sestavljen iz ene igre parov, ene posamične klasične igre ter dveh iger bližanja in zbijanja v krog. Reprezentance so bile razvrščene v štiri predtekmovalne skupine, žreb pa je Slovencem namenil  tretjo skupino v kateri sta bili še Francija ter Bosna in Hercegovina. V četrtfinale so se poleg Francije in Slovenije uvrstile še Italija, Luksemburg, Švica, Španija, Hrvaška in Nemčija.

BZS

SLOVENIJI SREBRO V MOŠTVENEM OBRAČUNU

MOŠTVENO

• ITALIJA - ŠPANIJA 8:0
  • LUKSEMBURG - ŠVICA 0:8
  • FRANCIJA - MONAKO 8:0
  • SLOVENIJA - HRVAŠKA 5:3
    • Dvojica: Kavčič, Rijavec - Ivančič, Androšič 13:4
    • Posamezno: Pelc- Beaković 5:5
    • Krog: Sever - Rojnica 22:20, Pelc - Beaković 22:25

Hrvaško-slovenski dvoboj je bil zanimiv in negotov vse do samega konca. Kavčič in Rijavec sta zlahka opravila svojo nalogo, medtem ko je Matjaž Pelc z odlično igro pariral najboljšemu Hrvatu tisti čas Dinku Beakoviču in osvojil pomembno točko. Piko na i je postavil Gregor Sever z zmago nad Rojnico in Slovenija se je uvrstila v polfinale. Za nameček je bil za nas ugoden tudi žreb.

• FRANCIJA - ITALIJA 6:2
  • SLOVENIJA - ŠVICA 5:3
    • Dvojica: Kavčič, Rijavec - Raneda, Tonati 13:0
    • Posamezno: Pelc - Pignone 3:13
    • Krog: Sever - Pignone 24:24, Kavčič -Camus 22:21

Dvoboj z Švico ni bil lahek. Dvojica je tudi tokrat opravila svoje delo, nerazpoloženi Pelc pa je razmeroma gladko izgubil "klasiko". O zmagovalcu sta odločala dvoboja bližanja in zbijanja v krog. Sever je uspel iztržiti točko, kapetan Rajko Kavčič pa je z zadnjo kroglo dokončno  nagnil tehtnico na svojo stran. "Teh trenutkov ne bom nikoli pozabil. Kot debitant sem bil pred najzahtevnejšo nalogo. Moja zadnja krogla se je skoraj ustavila pred črto, potem pa se še enkrat, dvakrat zakotalila, toliko da je bilo dovolj. Zmaga ..." je še ves razburjen pripovedoval Kavčič takoj po končanemu dvoboju.

Dvoboj za 3. mesto

• ITALIJA - ŠVICA 6:2

• SLOVENIJA - FRANCIJA 1:7
    • Dvojica: Kavčič, Rijavec (Sever) - Perras, Bilon 1:9
    • Posamezno: Pelc - Condro 9:9
    • Krog: Sever - Condro 20:27, Pelc -Bilon 22:23

Francozi so bili tudi tokrat močnejši in nas še drugič premagali na tem prvenstvu. Za Slovenijo je edino točko dosegel Matjaž Pelc v posamični igri. Najbolj pomembno pa je bilo dejstvo, da je Slovenija osvojila srebrno kolajno.

SEVER OSVOJIL ŠE DRUGO SLOVENSKO SREBRO

HITROSTNO ZBIJANJE

• Sever (SLO) - 43/47
  • Ivančič (HR) - 42/44
  • Gerland (FRA) - 40/44
  • Meret (ITA) - 35/44
  • Camus (ŠVI) - 29/37
  • Dedič (BiH) - 23/38
  • Moro (ŠPA) - 18/40
  • Kanev (BOL) - 16/40

• Sever (SLO) - Ivančič (HR) 42/47 - 42/45; 20/24 - 19/23
  • Gerland (FRA) - Meret (ITA) 38/45 - 39/45

• Sever (SLO) - Meret (ITA) 28/43 - 35/45

Slovenski adut Gregor Sever je tako v kvalifikacijah kakor tudi v četrtfinalu dosegel najboljši izid. V polfinalu sta s Hrvatom Ivančičem dosegla najboljša izida in se bi po današnjemu sistemu oba uvrstila v finale. Tisti čas pa je sistem tekmovanja narekoval dvoboj na izpadanje (knock-out), zato sta morala ob izenačenem izidu dodatno razigravati. Gregor je v podaljšku premagal Hrvata ter se uvrstil v finale, kjer pa so mu žal pošle moči. Časa za regeneracijo je bilo enostavno premalo. "Čutil sem, da ne bom zmogel. Zato sem bil nenatančen, nezbran in zlato mi je ušlo iz rok. Kljub temu sem športno zbijal do konca in čestital Lorisu Meretu k evropskemu naslovu." je povedal Sever po koncu prvega finala v hitrostnemu zbijanju na evropskih prvenstvih.

DINKO BEAKOVIĆ PREPROSTO NAJBOLJŠI

NATANČNO ZBIJANJE

• Pignone (ŠVI) - 39
  • Beaković (HR) - 38
  • D'Agostini (ITA) - 36
  • Perras (FRA) - 31
  • Pelc (SLO) - 28
  • Lopez Nouguer (ŠPA) - 28
  • Gruselle (LUX) - 15
  • Olant (MON) - 11

• Beaković (HR) - 36
  • Perras (FRA) - 29
  • D'Agostini (ITA) - 22
  • Pignone (ŠVI) - 21

• Beaković (HR) - Perras (FRA) 35-21

Prvi evropski prvak v tej zahtevni in predvsem nepredvidljivi tehnični disciplini postal Hrvat Dinko Beaković. Slovenskemu predstavniku Matjažu Pelcu, ki je tudi v kvalifikacijah dosegel peti izid, se je poznalo, da je natančno zbijanje premalo treniral. Ni zbijal niti v matičnemu klubu Brdo, na pripravah pa le sem ter tja. Potrebno je omeniti, da se je takrat zbijalo vsako pozicijo po dvakrat, zato so tudi rezultati višji.

OSVOJENE KOLAJNE

država Z S B