3.4%China China
2.3%Morocco Morocco
2.3%Poland Poland

Hrvaško slavje v Rumi

Letošnji mednarodni peteroboj "Alphonse Lagier Bruno", peti zaporedni, je bil na sporedu prvič v Srbiji. V Rumo je slovenski selektor Aleš Škoberne popeljal praktično kompletno standardno izbrano vrsto, doma je ostal le Dejan Tonejc. Namesto njega je novo priložnost dobil Marko Švara. Tudi ostale reprezentance niso bile v popolnih zasedbah, saj je tovrstno srečanje priložnost za preverjanje forme pred prihajočim evropskim prvenstvom in hkrati tudi priložnost za dokazovanje mlajših reprezentančnih potencialov. O prvemu mestu je tudi tokrat odločal dvoboj med Hrvaško in Slovenijo. Drugič zapored in skupaj tretjič so bili uspešnejši naši vzhodni sosedje.

Foto Zdenko Fajdiga

V Kopru na kolajne v vseh disciplinah

Pred najpomembnejšim dogodkom letos ob slovenski obali se je Zdenko Fajdiga pogovarjal s hrvaškim selektorjem Milanom Celijo.

»Veseli smo končne zmage na peteroboju, ki je že nekakšen pokazatelj forme. Kar zadeva prvenstvo Evrope pri vas, lahko rečem, da imamo visoke cilje. Skupaj s Slovenci in Francozi, tudi Italijani sodimo med najboljšo četverico na svetu in tako v najožji krog favoritov. Če me sprašujete, koliko medalj načrtujemo, vam ne morem dati natančnega odgovora. Odkrito pa moram povedati, da si bomo prizadevali osvojiti odličja v vseh šestih disciplinah!«

Je bila Hrvaška v Rumi kompletna in bo z Leom Brnićem, Tomislavom Kolobarićem, Darijanom Živolićem, Mariom Percanom in Nenadom Tadićem igrala na EP?

»Ne, ne. Zadnje priprave imamo tik pred začetkom, torej od 1. do 4. septembra v Umagu, kjer se bo spet zbralo naših osem kandidatov. Po teh sklepnih treningih bomo potem določili tistih šest igralcev, ki bo nosilo majico z našim državnim grbom na evropskem prvenstvu. V tem trenutku je zanesljiv potnik v Koper le Leo Brnić. Razen našega aduta v 'brzincu', ki je v odlični formi, nihče od igralcev, ki so bili v Srbiji, z rezultati še ni popolnoma prepričal in si tako že zagotovil svoje mesto v reprezentanci.«

Nameravate še pred začetkom EP v Koper?

»Nekaj smo se že dogovarjali z vašo zvezo, predvsem o tem, da bi nekaj dni pred slovesnim odprtjem prvenstva stare celine skupaj z vašo reprezentanco 'potrenirali' in na ta način malce spoznali igrišča v dvoranah Markovec in Bonifika. Želimo se pač malce bolj prilagoditi na tekmovalne razmere, vaši fantje pa so po kakovosti pravi 'sparing partner'. Sicer se že veselimo prvenstva v Kopru, prepričan pa sem, da bo njegova organizacija na najvišji ravni,« je še dodal selektor hrvaške reprezentance Milan Celija, ki bo v družbi pomočnika Čeda Vukelića poskušal uresničiti kar največ zastavljenih ciljev.

Foto Zdenko Fajdiga

Tudi slovenska zasedba je za nastop v Kopru bolj ali manj znana

"V Rumi smo nastopili brez Dejana Tonejca, je pa svojo ponovno dobil Marko Švara. Nastop na tradicionalnemu peteroboju smo izkoristili še za preizkus nekaterih kombinacij kljub temu da je reprezentančni izbor praktično že končan. Tudi letos bomo nastopili s petimi igralci, na zadnjih pripravah, ki bodo na sporedu 20. septembra v Kopru, pa se bo Alešu Borčniku, Anžetu Petriču, Juretu Kozjeku, Dejanu Tonejcu in Davorju Janžiču pridružil tudi Marko Švara", je bil kratek slovenski selektor Aleš Škoberne.

1. krog

4. Srbija - 2
  5. Bosna in Hercegovina - 0

Foto Zdenko Fajdiga

V ostalih taborih še nekoliko skrivnostni

Iz ostalih taborov nismo uspeli dobiti konkretnih informacij. Srbija ter Bosna in Hercegovina nista nastopili na zadnjem svetovnem prvenstvu v Argentini, kjer je Črnogorcu Petkoviću uspelo priti do kolajne v igri bližanje in zbijanja v krog. Na zadnjem evropskemu prvenstvu v Pazinu pa sta bili uspešnejši Srbija ter Bosna in Hercegovina. Potem ko so Črnogorci ostali brez kolajne je Šarac Srbiji v igri posamezno klasično prinesel bron, dvojica Bosne in Hercegovine Stojčić - Jurić pa je v igri parov klonila šele v finalu in zasluženo osvojila srebrno odličje.