2.3%Pakistan Pakistan
2.3%Japan Japan
2.3%European Union European Union

Francija in Italija še vedno na vrhu

Zgodovina evropskih prvenstve sega vse do leta 1977, ko je bilo v švicarski Ženevi odigrano prvo prvenstvo stare celine. Na sporedu je bila le ena disciplina, med seboj so se pomerile četverke. Prvi evropski naslov je osvojila Francija, Jugoslavija pa je z edinim Slovencem v izbrani vrsti Francem Rozmanom osvojila osmo mesto. Četverke so se na evropskih prvenstvih igrale vse do leta 1990, ko je Italija v francoskemu Montpellierju osvojila že svoj šesti naslov, zadnji slovenski nastop za takratno jugoslovansko selekcijo pa sta z bronasto kolajno na tem prvenstvu obeležila Jože Požar in sedanji selektor slovenske reprezentance Aleš Škoberne. Sledil je štiriletni premor, leta 1994 pa je bilo v hrvaški prestolnici Zagrebu na sporedu prvo evropsko prvenstvo takorekoč nove dobe, skupno gledano pa je bilo to že deveto prvenstvo. Medtem je razpadla bivša skupna država, mednarodna balinarska zveza FIB pa je medse sprejela nove članice, med katerimi je bila tudi Slovenija, oziroma Balinarska Zveza Slovenije. Za samostojno Slovenijo so na tem prvenstvu več kot uspešno pod taktirko selektorja Darka Guština nastopili Rajko Kavčič, Matjaž Pelc, Jure Rijavec in Gregor Sever. Na voljo so bila tri odličja, slovenska reprezentanca pa je osvojila dve srebrni. Gregor Sever je v hitrostnemu zbijanju zaostal le za Italijanom Meretom, drugo srebro pa je osvojila kar vsa reprezentanca v moštvenem obračunu, ko je finalu morala priznati premoč francoske reprezentance. V natančnemu zbijanju je nastopil Matjaž Pelc in osvojil končno peto mesto. Prvi evropski prvak v tej nepredvidljivi disciplini je postal Hrvat Dinko Beaković.

EURO 2014

Skozi prihodnje prispevke bomo lahko ponovno obudili spomine na minula evropska prvenstva, predvsem po zaslugi glasila Balinarske Zveze Slovenije. V Balinarju so zbrani praktično vsi podatki in rezultati s katerimi po mojem mišljenju ne razpolaga niti FIB. Zato gre zasluga takratnim in kasnejšim uredniškim odborom, ki so poskrbeli, da lahko danes ponovno pišemo o tem.

ITALIJA IN FRANCIJA ŠE VEDNO NA VRHU

Na enak način kot v Zagrebu leta 1994 je potekalo tudi naslednje prvenstvo leta 1996 v francoskemu Saint Vulbasu. Šele od leta 1998 potekajo prvenstva stare celine na način kot ga poznamo tudi sedaj. Edina sprememba se je zgodila leta 2004, ko je v bila v italijanskemu Chiavassu prvič na sporedu tudi štafeta. Če štejemo vse od leta 1977 potem si prvo mesto po osvojenih lovorikah delita Francija in Italija. Obe sta do vključno leta 2012 osvojila po 20 naslovov evropskih prvakov. Sledi jima Hrvaška z sedmimi in Slovenija s šetimi naslovi. Naslove evropskih prvakov so osvajali balinarji iz osmih držav.

• 1. FRANCIJA - 20
  • 1. ITALIJA - 20
  • 3. HRVAŠKA - 7
  • 4. SLOVENIJA - 6
  • 5. MONAKO - 3
  • 6. BOSNA IN HERCEGOVINA - 1
  • 6. LUKSEMBURG - 1
  • 6. ŠVICA - 1

CARLO BALLABENE ŠESTKRAT EVROPSKI PRVAK

Najuspešenjši balinar vseh časov na evropski sceni je zagotovo italijanski reprezentant Carlo Ballabene, še vedno aktivni balinar pri BRB Ivrei. Carlo je od leta 1994 osvojil kar šest naslovov evropskega prvaka in sicer štirikrat v kraljevski igri dvojic, enkrat v posamični igri ter enkrat moštveno. Kot najboljši Slovenec Davor Janžič bi ga ob uspešnem nastopu na prihajajočemu domačemu prvenstvu v Kopru lahko celo dohitel. Naslova evropskega prvakova se je veselilo 43 balinarjev, med njima pa so poleg Janžiča še štirje Slovenci. Jure Kozjek, Damjan Sofronievski, Uroš Vehar in Dejan Tonejc ki imajo v svoji zbirki po en naslov.

• 1. Ballabene (ITA) - 6
  • 2. Grail (FRA) - 5
  • 3. Janžič (SLO) - 4
  • 3. Amar (FRA) - 4
  • 3. Amerio (ITA) - 4
  • 6. Perras (FRA) - 3
  • 7. Garcia (FRA) - 2
  • 7. Lotto (MON) - 2
  • 7. Majorel (FRA) - 2
  • 7. Maugiron (FRA) - 2
  • 7. Mommeto (ITA) - 2
  • 7. Nari (ITA) - 2
  • 7. Ziraldo (ITA) - 2

EURO 2014

SLOVENIJO ZASTOPALO 17 BALINARJEV

Na evropskih prvenstvih v obdobju samostojne Slovenije je naše barve zastopalo sedemnajst igralcev. Na petih prvenstvih je reprezentanco vodil selektor Darko Guštin, enkrat Pavel Švara, na zadnjih treh prvenstvih pa Aleš Škoberne. Največ nastopov je zbral Davor Janžič, ki je oblekel dres z državnim grbom kar šestkrat. Sledijo mu Aleš Borčnik, Damjan Sofronievski ter Gregor Sever po štirikrat.

• Davor Janžič - 6
  • Aleš Borčnik - 4